Hírek

Elérhetőségek

Földrajzi fekvés

Ládbesenyő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyei északi részén, aprófalvas településekben gazdag területén, Szendrőlád és Balajt szomszédságában, Edelény közelségében, utóbbitól északkeletre található. Csak alsóbbrendű közúthálózatról közelíthető meg.

Ládbesenyő a Nyugati-Cserehát területén fekszik, a Bódva folyótól nem messze, annak egyik oldalága szeli át. A kistáj északról, dél felé lejtő önálló dombság, a falun a Bódvába torkolló Hársas-patak halad keresztül. Sajátos jellegét pleisztocén kori kiemelkedéssel és horizontális felszabdaltsággal nyerte el. Felszínét pannóniai homok, márga, kavics és - több, mint felerészben - lejtőagyag borítja. A kedvező domborzati viszonyok és talaj-adottságok mellett, a víz jelenléte tette lehetővé itt az ember megtelepedését, majd a mezőgazdasági tevékenység kibontakozását. A vizek jelenléte biztosította az életet, de sok veszélyt, problémát is jelentett az itt élőknek. A szabályozatlan folyók, patakok áradásai, a terület mocsarassága sok esetben megnehezítette a települések lakóinak életét. Még a katonai térképek, nyilvántartások is külön figyelmet szenteltek az átkelők, lápok, mocsarak meglétének, a vízmozgások tulajdonságainak.

Ládbesenyő határában homokot a helyi igények kielégítésére bányásztak.

 A község a 20. század elejétől Borsod vármegye Edelényi járásához tartozik. Az Edelényi járásban, a megyeszékhelytől 28 km-re északra, a kistérség központjától 8 km távolságra van.